Presentació del Grup Inspiració 2022

Commemorar l’estada a Manresa de Sant Ignasi no es refereix tan sols a l’estada d’un home en un temps i una localitat concrets, sinó que remet a una experiència arquetípica que podem definir com a recerca, viatge iniciàtic i combat espiritual que porta a una transformació interior. Es tracta d’una experiència fundant i estructurant que marca un abans i un després en la vida d’una persona. Després d’ella, mai més res tornarà a ser igual a com havia estat fins aleshores.

Trenta anys després, explica el mateix Ignasi el que li va succeir un dia que anava cap a Sant Pau, vorejant el riu Cardener:

Tot caminant (…) s’assegué una estona de cara el riu, que passava al fons. I mentre estava allí assegut, se li comencen a obrir els ulls de l’enteniment. No és pas que veiés alguna visió, sinó que entenia i coneixia moltes coses- de la vida espiritual, de la fe i de les lletres- i amb una il.luminació tan gran que totes les coses li semblaven noves. Això va succeir de tal manera que li semblava que fos un altre home i que tingués un nou intel.lecte que el que abans tenia.

És insòlit, i fascinant alhora, que Manresa hagi escollit els 500 anys de la transformació espiritual d’un home com a punt de referència, com a fita per a tota la ciutat. Depassa el marc de la ciutat i és expressió d’un temps kairològic (expressió de Raimon Panikkar per dir que es tracta d’un temps oportú). Considerem que això és signe del moment que vivim actualment a tot el planeta: la necessitat de retrobar la nostra dimensió espiritual.

El repte i l’oportunitat de Manresa 2022 és aprofundir i desplegar el sentit d’aquest esdeveniment, de manera que tota la ciutat i també el Bages ho senti seu. Això implica, d’una banda, fer entendre que aquesta transformació interior està més enllà del marc cristià on originàriament s’insereix, alhora que no podem renunciar a la dimensió espiritual o transcendent d’on s’origina. Parlar només de valors seria reduir-ho, perquè no es tracta d’un valor sinó de la font d’on emanen, regeneren i s’il.luminen tots ells.

Alguns ciutadans i ciutadanes, constituïts en un grup ampli i variat de la ciutadania, volem vetllar per aquest nucli fonamental i essencial del que ha de ser, al nostre entendre, l’abans, el durant i el desprès de Manresa 2022. Desitgem que aquesta commemoració possibiliti l’aprofundiment del que suposa la transformació espiritual en els diversos ordres de la vida personal, ciutadana i social. Creiem que això és el que farà assolir la potència i prosperitat que tots anhelem per al projecte Manresa 2022.

Si vols descarregar el document en format pdf clica aquí i per consultar la versió llarga del document referencial Inspiració Manresa 2022 clica aquí. Per descarregar el díptic Inspiració 2022 clica aquí.

Per posar-te en contacte amb nosaltres pots enviar un correu a info@inspiracio2022.cat