400 persones participen al Simposi Diàlegs per a la Transformació

Quatre-centes persones han participat aquest cap de setmana al simposi Diàlegs per a la Tranformació, que ha servit de tancament a la Travessa cap al 2022 que s’ha estat portant a terme a Manresa durant el 2021 i part del 2022, amb ponències, diàlegs, una caminada conscient i un concert. El simposi ha reunit personalitats destacades mundials com Satish Kumar, Jorge N. Ferrer, Berta Meneses i Xavier Melloni que han reflexionat i dialogat amb representants d’entitats de la ciutat al voltant dels àmbits terra, humà i transcendent. El simposi ha estat la culminació d’una reflexió ciutadana d’un any que no només ha servit per presentar les conclusions de la Travessa cap al 2022, sinó que hi han hagut unes intervencions en forma de lliçó magistral juntament amb diàlegs amb diversos representants d’entitats i grups de la ciutat.

La sessió inaugural va ser a càrrec del jesuïta i antropòleg Xavier Melloni, amb la ponència “500 anys d’un 25 de març a Manresa”. Melloni va explicar que Íñigo López de Loiola –encara no sant Ignasi– va venir a Manresa fa exactament 500 anys a causa d’una ferida que va trasbalsar el rumb de la seva vida. El jesuïta ha plantejat què representa aquest fet per a nosaltres, com a ciutat i pel canvi de civilització que estem vivint. Podeu escoltar la conferència clicant aquí.

La primera lliçó magistral va ser pronunciada per l’activista indi Satish Kumar i portava per títol “Reconnectant amb la Mare Terra”. Kumar va explicar que a l’era industrial la humanitat ha arribat a creure que la natura és només un recurs per a l’economia. Segons l’activista indi s’ha de transformar aquesta visió errònia i cal ser conscients que la natura és la font de la vida mateixa. Per a Kumar es requereix una transformació fonamental de la nostra consciència i de la nostra visió del món, ja que la natura i els humans no estem separats. Segons aquest activista indi som part integral de la natura i aquest és el moment de reconnectar amb la Mare Terra. Podeu escoltar la ponència clicant aquí i les conclusions de l’àmbit Terra de la Travessa cap al 2022 a càrrec de Ramon Serra clicant aquí. Podeu escoltar el primer diàleg de l’àmbit Terra clicant aquí.

La segona lliçó magistral va ser a càrrec del psicòleg transpersonal Jorge N. Ferrer i portava per títol “Espiritualitat encarnada: una visió integral de l’ésser humà i de la seva transformació”. En aquesta xerrada Ferrer va explicar els trets principals i els horitzons transformatius d’una espiritualitat plenament encarnada. Segons el psicòleg transpersonal “una espiritualitat encarnada preveu totes les dimensions humanes –cos, món vital, cor, ment i consciència– com a socis en peu d’igualtat a l’hora d’alinear l’ésser humà amb el misteri creatiu del qual tot emergeix”. Podeu escoltar la ponència clicant aquí i les conclusions de l’àmbit Humà de la Travessa cap al 2022 a càrrec de Natxo Tarrés clicant aquí. Podeu escoltar el segon diàleg de l’àmbit Humà clicant aquí.

La tercera i darrera lliçó magistral ha estat la de la monja filipense Berta Meneses que porta per títol “Vies actuals d’accés a la transcendència”. Meneses ha explicat que som al llindar d’una evolució espiritual on noves vies d’accés a la transcendència s’incorporen. La monja filipense ha plantejat les vies o camins que s’han de recórrer, i les actituds i aptituds que s’han de desenvolupar. Per la religiosa, aquest és un camí iniciàtic, un camí d’harmonia de cos, d’ànima, de terra i d’esperit; d’harmonia de l’ésser humà amb l’Univers sencer. Pots escoltar la ponència clicant aquí i les conclusions de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022 a càrrec de Gabriela Vargas clicant aquí. Podeu escoltar el tercer diàleg de l’àmbit Transcendent clicant aquí.

El simposi acaba amb el concert “Música callada” de Frederic Mompou (Quaderns I-IV), a càrrec del músic Josep Colom al piano, a l’església del Santuari de la Cova de Manresa.

Les conclusions de l’àmbit Transcendent

El diari Regió7 va publicar el dilluns 4 d’abril les conclusions de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022 a càrrec del jesuïta i membre d’Inspiració 2022, Xavier Melloni. Podeu llegir l’article en l’edició digital del diari en aquest enllaç: Espais de silenci i d’espiritualitat – Regió7 (regio7.cat)

Article al diari Regió7 de Manresa amb les conclusions de l’ambit Transcendent a càrrec de Xavier Melloni.

El simposi ‘Diàlegs per a la transformació’ reunirà personalitats internacionals del 25 al 27 de març a Manresa

Diàlegs per a la Transformació, que és el simposi d’arribada de la Travessa cap al 2022, reunirà personalitats internacionals del 25 al 27 de març al teatre Conservatori de Manresa. El Simposi consistirà en diverses xerrades, diàlegs, una caminada conscient i un concert. Aquest simposi, com també la pròpia Travessa, s’ha realitzat i ordenat a partir d’una mirada cosmoteàndrica consistent en els àmbits de terra, humà i transcendent, amb la inclusió de diàlegs amb referents com Satish KumarJorge N. FerrerBerta Meneses i Xavier Melloni i diversos representants d’entitats i grups de la ciutat. Descarrega el Programa de Diàlegs per a la Transformació

Satish Kumar, Jorge N. Ferrer, Berta Meneses i Xavier Melloni.

Satish Kumar (1936) és un activista i locutor britànic indi. Ha estat monjo jainista, defensor del desarmament nuclear i pacifista. En l’actualitat viu a Anglaterra. Kumar és fundador i director de programes del centre internacional d’estudis ecològics del Schumacher College i és editor emèrit de la revista Resurgence & Ecologist. El seu èxit més notable és la realització, juntament amb un company, EP Menon, d’una caminada per la pau de més de 8.000 milles el 1973–4197, des de Nova Delhi fins a Moscou, París, Londres i Washington, DC, les capitals dels primers països del món països amb armes nuclears.

Jorge N. Ferrer té un grau de Llicenciatura de Psicologia Clínica (1991) de la Universitat de Barcelona, on va realitzar una investigació doctoral sobre l’electrofisologia de la meditació Soto Zen. Anteriorment va ser president del departament d’EWP, membre de la Fundació «La Caixa», investigador del Consell de Catalunya i erudit ERASMUS la Universitat de Cardiff, Gales.

Berta Meneses (Palència, 1945) és llicenciada en ciències químiques i teologia. És religiosa filipense i mestra zen en la línia de transmissió de Harada, Yasutani i Yamada (Zen Soto–Rinzai) Escola Sambokyodan. Des del final dels anys 70 ha dut a terme un treball de recerca i aprofundiment de la cultura oriental, sobretot del buddhisme zen, participant periòdicament en cursos intensius de zen a Espanya, Europa i al Japó.

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de San Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003),  Escletxes de Realitat (2007), El desig essencial (2019), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (2011) i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020).

Josep Colom

El simposi acabarà amb l’acte de clausura que consistirà en el concert “Música callada” de Frederic Mompou (Quaderns I-IV), a càrrec del músic Josep Colom, al piano. Aquest acte tindrà lloc el diumenge 27 de març a les 18 hores a l’església del Santuari de la Cova de ManresaJosep Colom va néixer a Barcelona el 1947. La música sempre ha estat quelcom important en l’àmbit familiar. De jove va guanyar el concurs internacional Jaén (1977) i el de Santander (1978). Més tard, el Ministeri de Cultura li va atorgar el Premi Nacional de Música.

Totes les sessions del simposi seran acompanyades per unes petites meditacions musicals a càrrec d’Albert G. Galbany en forma de pòrtic, interludi i conclusió. El cartell anunciador i la portada del programa de Diàlegs per a la transformació és obra del pintor Frederic Amat.

Podeu consultar el tríptic amb les activitats clicant aqui i formalitzar la vostra inscripció clicant aquí. També podeu visitar la web dialegs.inspiracio2022.cat amb tota la informació del simposi i el formulari d’inscripció a les diferents activitats que s’hi realitzen. Descarrega el Programa de Diàlegs per a la Transformació