Inspiració 2022 presenta Diàlegs per a la transformació al finalitzar la Travessa

Del 25 al 27 de març es portarà a terme un simposi com a tancament de la Travessa cap al 2022, que s’ha estat portant a terme durant el 2021 i part del 2022, amb xerrades, diàlegs, una caminada conscient i un concert. Es durà a terme gairebé tot al teatre Conservatori de Manresa, a excepció del concert final, que es farà a l’església del santuari de la Cova de Manresa i una caminada conscient que portarà del teatre Conservatori al Pou de Llum passant per la capella del Rapte.

Concepció Serra, Oriol Pérez, Joan Calmet, Albert Tulleuda, Josep Herms i Ferran Agúndez.

Diàlegs per a la transformació és el simposi d’arribada de la Travessa cap al 2022, que organitza el grup Inspiració 2022 i que s’ha estat celebrant durant l’any 2021 i part del 2022 amb diverses xerrades, grups d’aprofundiment, caminades conscients i neteges perimetrals, per tal de reflexionar al llarg d’un any sobre com, per què i envers què volem viure com a éssers humans i com a ciutadans i ciutadanes que compartim el mateix espai i vivim en el mateix temps. Com a culminació d’aquesta reflexió ciutadana, el simposi no només presentarà les conclusions de la Travessa cap al 2022, sinó que hi haurà també unes intervencions en forma de lliçó magistral a càrrec de personalitats que són referències internacionals. Aquest simposi, com també la pròpia Travessa, s’ha realitzat i ordenat a partir d’una mirada cosmoteàndrica consistent en els àmbits de terra, humà i transcendent, amb la inclusió de diàlegs amb referents com Satish Kumar, Jorge N. Ferrer, Berta Meneses i Xavier Melloni i diversos representants d’entitats i grups de la ciutat.

Cartell Diàlegs per a la Transformació

Diàlegs per a la transformació comença el divendres 25 de març, el dia que Sant Ignasi va arribar a la ciutat, amb la sessió inaugural a càrrec del jesuïta i membre del grup Inspiració 2022, Xavier Melloni amb el títol “L’arribada d’un pelegrí fa 500 anys i avui”. Es portarà a terme en el marc del Teatre Conservatori de Manresa a partir de les 18.30 hores. Després de la xerrada, es presentaran els tres savis que acompanyaran els Diàlegs per a la transformació: Satish Kumar, Jorge N. Ferrer i Berta Meneses. En cloure la sessió inaugural, es farà una caminada conscient fins al Pou de Llum passant per la capella del Rapte.

El dissabte 26 de març a partir de les 9.30 hores es portarà a terme la lliçó magistral a càrrec de Satish Kumar que porta per títol “Our sacred link with the earth” (el nostre vincle sagrat amb la terra). A continuació, es presentaran les conclusions de la Travessa cap al 2022 de l’àmbit Terra a càrrec de Ramon Serra, del grup Inspiració 2022. De les 11.15 a les 13.30 hores hi haurà el primer primer Diàleg per a la Transformació: de Terra entre Satish Kumar, Ton Armengol (Escola Agrària de Manresa), Jaume Torras (Associació Meandre), Alba Gros (Associació L’Era) i Ramon Serra (Inspiració 2022). Moderarà aquest diàleg la relatora de l’àmbit Terra de la Travessa cap al 2022, Àngels Canadell.

Anunci de Diàlegs

A les 16.30 hores de la tarda del dissabte es reprendrà l’activitat amb la lliçó magistral de Jorge N. Ferrer amb el títol “Espiritualidad encarnada: una visión integral del ser humano y de su transformación”. A continuació hi haurà la presentació de les conclusions de l’àmbit Humà de la Travessa cap al 2022 a càrrec de Natxo Tarrés del grup Inspiració 2022. De les 18.15 a les 20.30 hores es portarà a terme el Segon Diàleg per a la Transformació de l’àmbit Humà entre Jorge N. Ferrer, Rosa de Paz (Consell de Solidaritat), Marc Bernadich (FUB) i Natxo Tarrés (Inspiració 2022). Moderarà aquest diàleg el relator de l’àmbit Humà de la Travessa cap al 2022, Oriol Pérez i Treviño.

El diumenge 27 de març, a partir de les 9.30 hores, hi haurà la lliçó magistral de Berta Meneses amb el títol “Vies actuals d’accés a la transcendència”. A continuació, hi haurà la presentació de les conclusions de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022 a càrrec de Gabriela Vargas del grup Inspiració 2022. De les 11.15 a les 13.30 hores es portarà a terme el Tercer Diàleg per a la Transformació de l’àmbit Transcendent entre Berta Meneses, Eva Torres (Grup de Diàleg Interreligiós), Joan Villaplana (Inspiració 2022) i Gabriela Vargas (Inspiració 2022). Moderarà aquest diàleg el relator de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022, Xavier Melloni.

Totes les sessions aniran embastades per unes petites meditacions musicals a càrrec dels músics Albert Galbany (bansuri) i Joan Miró (llaüt àrab i guitarra espanyola), en forma de pòrtic, interludi i conclusió.

El simposi acabarà amb l’acte de clausura que consistirà en el concert “Música callada” de Frederic Mompou (Quaderns I-IV), a càrrec del músic Josep Colom, al piano. Aquest acte tindrà lloc el diumenge 27 de març a les 18 hores a l’església del Santuari de la Cova de Manresa.

El cartell anunciador i la portada del programa de Diàlegs per a la transformació és obra del pintor Frederic Amat.

Diàlegs per a la transformació és organitzat pel grup Inspiració 2022 i està inclòs dins la 8ena edició del cicle Ignàgora que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i Manresa 2022.

Inspiració 2022 és un grup ampli i divers de persones que volen vetllar pel que pensen que és el nucli fonamental i essencial de Manresa 2022: la commemoració d’una transformació espiritual viscuda per Ignasi de Loiola fa cinc-cents anys a la ciutat.

Per consultar la programació i inscriure’s a les activitats cal fer-ho a través de la pàgina web, a partir del dia 1 de març, a: dialegs.inspiracio2022.cat/

Un centenar de persones participen a la caminada conscient per la pau

Gairebé un centenar de persones han participat a la caminada conscient per la pau d’aquest divendres 25 de febrer al vespre fins al Pou de Llum de Manresa arran de l’inici del conflicte armat a Ucraïna. L’acte ha començat a davant de l’escultura de l’acollida a la plaça Sant Domènec de Manresa. Durant el recorregut s’han fet tres parades: a la plaça Major, a la Mesquita i a la Cova de Manresa. En aquestes parades s’han llegit textos breus del filòsof Raimon Panikkar, de l’activista Vera Grabe i l’economista Arcadi Oliveres. A l’acabar, s’ha llegit un manifest al Pou de Llum que portava per títol “A Manresa, sempre sí a la cultura de la pau”. En aquest manifest s’ha reivindicat el paper de la cultura de la pau per evitar els conflictes i s’ha mostrat el suport al poble d’Ucraïna en aquest moment tant dur que estan vivint. També s’han volgut recordat els 32 conflictes armats que continuen al món, i finalment, s’ha fet una crida als governs i als ciutadans perquè siguin agents actius de construcció de la pau al món. Un cop acabada la caminada, alguns dels participants, van assistir a la pregària per la pau que organitzava el Convent de Santa Clara de Manresa.

Caminada Conscient per la Pau

El divendres 25 de febrer es portarà a terme una caminada conscient i en silenci per la pau. Se sortirà de la Plaça Sant Domènec de Manresa a les 19 hores i s’arribarà fins al Pou de Llum. Qui ho desitgi, un cop acabada la caminada, podrà participar a la pregària per la pau que convoquen al convent de Santa Clara de Manresa a partir de les 20 hores. La participació a la caminada és lliure, oberta a tothom i no requereix cap tipus d’inscripció.

Una trentena de persones participen a la darrera caminada conscient

Una trentena de persones han participat el dimecres 23 de febrer a la darrera caminada conscient de la Travessa cap al 2022 que han protagonitzat els joves i que ha portat als participants per diversos miradors de la ciutat de Manresa. En aquesta ocasió, ha estat un esdeveniment organitzat i dinamitzat per joves provinents del Grau d’Animació Sociocultural de l’Institut Guillem Catà i també usuaris del Projecte Mosaic de Salut Mental d’Althaia. Aquest ha estat també el darrer acte de la Travessa cap al 2022.

La darrera caminada conscient es farà a diferents miradors de la ciutat

El proper dimecres 23 de febrer es farà la darrera activitat que consistirà en una caminada conscient a diferents miradors de la ciutat. En aquesta ocasió, és un esdeveniment organitzat i dinamitzat per joves provinents del Grau d’Animació Sociocultural de l’Institut Guillem Catà i també usuaris del Projecte Mosaic de Salut Mental d’Althaia. Se sortirà a les 19 hores de la plaça Major de Manresa, i durant el recorregut es faran parades en llocs significatius de silenci o contemplació per als joves, en diferents miradors de la ciutat. Per participar a la caminada conscient cal fer la inscripció a través de la pàgina web de Inscripció: Caminades conscients – Travessa Cap al 2022 (travessa2022.cat)

Una vintena de persones participen a la reunió final dels grups d’aprofundiment

Una vintena de persones han participat el dissabte 19 de febrer a la darrera reunió dels grups d’aprofundiment de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022 al convent de les Caputxines de Manresa. Hi han hagut tres reunions dels diferents àmbits: TERRAHUMÀ i TRASCENDENT que han estat conduïdes per un relator. El relator va ha facilitat el treball dels grups d’aprofundiment que han reflexionat a partir d’unes pautes. Aquests grups es van constituir a partir d’entitats o bé a títol individual. Més informació a: Grups d’Aprofundiment – Travessa Cap al 2022 (travessa2022.cat)

Ahumada demana més consciència en la darrera xerrada de la Travessa

La filòloga i escriptora, Laia de Ahumada va dir que cal desenvolupar una major consciència individual, col·lectiva i planetària en la darrera xerrada de la Travessa cap al 2022, que va tenir lloc el passat 10 de febrer a l’auditori de la UManresa-FUB. Ahumada va dividir la seva conferència, que portava per títol “la mística extramurs”, en tres parts: una nova forma de relacionar-nos amb la terra, amb les persones i amb el propi ésser.

L’escriptora va parlar de l’eutopos, del bon lloc, i de la recerca que ens hi porta; i també de la qualitat humana, personal i col·lectiva, que ens permetrà habitar-lo. Per la conferenciant, “la globalització, el que té de bo és que ens ha fet el món petit, i ens ha fet veure que el que li passa a l’altre, ni que sigui a l’altra punta del món, també m’afecta a mi”. Va destacar tres verbs que per ella són essencials: col·laborar, compartir i cooperar. 

Després de la conferència es va presentar el programa de Diàlegs per a la transformació que és el Simposi d’arribada de la Travessa cap al 2022 que tindrà lloc del 25 al 27 de març a Manresa. També es va mostrar la imatge del cartell a càrrec del pintor Frederic Amat i la nova web dialegs.inspiracio2022.cat on es podrà inscriure a les activitats a partir del dia 1 de març de 2022.

Finalment, va tancar l’acte el regidor de Turisme i responsable del projecte Manresa 2022, Joan Calmet, amb unes paraules d’agraïment per la tasca del grup Inspiració 2022 per portar a terme la Travessa cap al 2022 i per després organitzar el simposi Diàlegs per a la transformació.

Podeu tornar a veure el vídeo de la conferència clicant aquíescoltar l’àudio ciclant aquí i descarregar el text de la conferència aquí i un article complementari clicant aquí.

La xerrada de la Travessa tractarà sobre com es viu l’espiritualitat sense religió

El proper dijous 10 de febrer, a les 19 hores, es portarà a terme la xerrada de la Travessa cap al 2022 sobre “La mística extramurs”, a l’auditori de UManresa-FUB (avinguda Universitària, 4-6 de Manresa). En aquesta ocasió, serà a càrrec de la doctora en filologia catalana i escriptora, Laia de Ahumada. La conferenciant parlarà de com es viu una espiritualitat al marge o a la frontera de les estructures religioses, perquè aquestes actualment en molts casos ja no es consideren necessàries ni responen a les necessitats reals dels qui creuen en una religió determinada. La conferència, inclosa dins la 7a edició del cicle Ignàgora, comptarà amb servei d’interpretació en llengua de signes gràcies a la col·laboració entre Ajuntament de Manresa i CASMACS (Casal del Sord de Manresa i Comarques). En aquesta ocasió, també es podrà seguir online en directe a través de l’Instagram live de Manresa 2022. Per participar a la xerrada cal fer la inscripció a través de la pàgina web Inscripció: Xerrades – Travessa Cap al 2022 (travessa2022.cat)

Laia de Ahumada Batlle és doctora en filologia catalana i escriptora. És impulsora de les associacions Centre Obert Heura i Terra Franca. Com a escriptora s’ocupa de temes relacionats amb la interioritat i la qualitat humana. Com a investigadora se centra en l’escriptura femenina de l’època moderna. En el camp social s’implica a millorar la situació de les persones. Ha publicat més d’una quinzena de llibres de diferents temàtiques i gèneres, alguns dels quals han estat traduïts a diverses llengües. Darrerament, s’ha especialitzat en llibres d’entrevistes a persones vinculades al món de l’espiritualitat, la cultura i la pagesia. Entre altres destaquen Paraules des del silenci (2005), Monges (2008), Els noms de Déu (2010) i Espirituals sense religió (2015).

Una trentena de persones participen a la neteja perimetral de Puigterrà

Una trentena de persones han participat aquest dissabte a la neteja perimetral del Turó de Puigterrà dins la Travessa cap al 2022. En aquesta ocasió, s’ha comptat amb la col·laboració del Rotary Club Manresa – Bages i gràcies a la seva iniciativa s’han repartit bosses per recollir la brossa a totes les persones que avui han participat a la darrera neteja perimetral de la Travessa cap al 2022.